Chockladmuffins

Muffins

2 dl mjölk

4 msk kakao
1 dl socker

125 gram smör eller margarin

1,5 dl socker

2 ägg

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

 

Glasyr

1,5 dl florsocker

25 gram smält smör eller margarin

1 msk kallt kaffe

2 tsk kakao

1 tsk vaniljsocker

 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda mjölk, kakao och socker i en kastrull och koka upp. Låt svalna.

3. Rör smör och 1,5 dl socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning.

4. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ner i smeten växelvis med chokladsmeten.
5. Häll i smord och bröad form och grädda i nedre delen av ugnen i 50 minuter. Låt svalna.

6. Rör ihop glasyren och bred på kakan. Strö över strössel och lägg på nonstopp           
Tid: Stoppa ner en tändsticka i kakan när den börjar se klar ut. Är de bara lite kladdigt kan du ta ut den.

Min kära vän Lova gjorde detta på vårat fredagsfika. Supergott!

Toscakaka

Botten:

100 g smör eller margarin
2 ägg
1½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl grädde eller mjölk

Ugn: 175 grader
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält matfett och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt mjölet blandat med bakpulvret, matfettet och vätskan. Häll smeten i formen.
Grädda kakan i nedre delen i ugnen i 20-25 minuter.

För bered under tiden kakan är i ugnen, toscasmeten.

Toscasmeten:

100 g smör eller margarin
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 påse (50g) mandelspån

Blandra ingredienserna i en kastrull. Värm massan under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat. Bred toscasmeten på kakan.
Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda ytterligare 15 min eller tills den fått färg.

Kladdkakemuffins med godisglasyr

Kladdkakesmet;

100 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1½ tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Ugn: 150 grader

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner det smälta smöret. Blanda mjöl med kakao, vaniljsocker och bakpulver och rör sedan försiktigt ner blandningen i äggsmeten. Häll till lite mindre än hälften av formarna och stoppa in i ugnen i 25-35 minuter.
Om muffinsarna jäser över i ugnen så ta en provsticka och stick i mitten av varje muffin så luften far ut.


Godisglasyr:
50 g smör eller margarin
1½ msk mjöl
½ dl socker
1½ msk kakao (kan bytas ut mot en rad marabou och en halv ruta av 86% kakaochoklad)
1 dl mjölk
1 dl grädde

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl, socker och kakao (lr chokladen) och rör till en jämn smet. Tillsätt mjölk och grädde och koka till smeten tjocknar, vilket bara tar några minuter. Fördela ut jämt i varje muffin och kyl.

ÄT!

Lussebullar

50 g jäst
125-150 g margarin eller smör (blir mer saftig med mer smör)
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker
1 g saffran
1,4 - 1,5 l mjöl

Ugn:

 

225-250 grader


Dela sönder jästen i en bunke. Smält fettet i en kastrull och tillsätt sedan mjölken och värm/kyl ner till 37 grader/fingervarmt.
Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet samt salt, socker, saffran och nästan allt mjöl då du sparar lite till utbakningen.
Arbeta ihop till en smidig deg och jäs degen under en bakduk 30 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord, arbeta den smidig. Baka ut den och dela upp i olika högar. Rulla ut dom och gör till lussebullar.
Låt jäsa i 30 minuter och stoppa sedan i russin (om man så vill) och pensla med ägg och in i ugnen i ca 5-10 minuter

RSS 2.0