Karamellrutor!

Ingredienser

botten;
1 dl mjukt margarin (ca 100 g)
1 dl råsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn

Fyllning:
2 msk smör (50 g)
2 msk råsocker
2 dl kondenserad mjölk

Glasyr:

100 g mörk blockchoklad
25 g vit blockchoklad

Gör såhär;
Rör margarin och råsocker(jag tog vanligt) i en skål tills det är ljust och luftigt och rör sedan ner mjöl och havregryn. Arbeta ihop med fingrarna eller med en slev, till en smuldeg.
Använd en kakform, 20 x 20 och häll i blandningen, tryck till degen med fingrarna.

Grädda i 180 grader i 20 - 25 minuter eller tills degen stelnat och fått färg, låt svalna i formen.
Häll i ingridienserna till fyllningen i en kastrull och värm på låg värme under omrörning, tills sockret och smöret smält och allt är välblandat.

Låt koka upp på mycket svag värme och småkoka i 3-4 minuter under konstant omrörning tills smeten tjocknat. Häll karamellfyllningen i kakformen och bred ut med en slickepott. Låt stelna

Smält den mörka chokladen och bred ut över fyllningen, smält sedan den vita och spritsa/häll ut den vita chokladen över den mörka i ett mönster. Låt stelna och skär i rutor och ät.

Själv tycker jag att den blev godare om man hade den i frysen, men det var jag det. testa själv! :)

Frosties kakor!

Idag i skolan så blev jag sugen på att baka, frågade om något gott och fick till svar frosties kakor. På ett ungefär. Dock så innehöll det nutella, vilket jag inte tål så jag gjorde som jag gjort förut en gång och gjorde 5-minuters kola smet och frosties. Snabbt och enkelt!

Gör såhär!
Börja med 5-minuterskolan! (man kan även göra kolan, utan frosties!!)

1 dl sirap
3 tsk kakao
1,5 dl socker
2 msk smör (ca 100 g)

Smält smöret och tillsätt sedan socker, sirap och kakao. Låt koka ett litet tag, blanda sedan i frosties (så mycket man vill ha) och fyll formar. Sätt in i kylskåp eller frys. Och är sedan klart! ;)

Jag brukar även ha i lite grädde, men brukar bara hälla i på måfå! :)




kanske inte ser så jäkla gott ut men, värt att testa! :)

Blåbärspaj!

125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
3-4 dl blåbär
Gör såhär;
Sätt ugnen på 200-225 grader.  Blanda mjöl och socker i en bunke, smula ner smöret så det inte bli några smörklumpar.
Smöra en ungssäker form och lägg i blåbärna och sockra lätt. Man kan även använda potatismjöl för att få pajen fastare.
Smula sedan över mjölblandningen över bären och sätt in i ugnen i ca 20 min ! :)



Pralinkakor!

Gjorde pralinkakor igårkväll men dock utan recept, blev för mycket florsocker men annars vart det bra! :) Dock så hittade mamma receptet imorse så lägger ut orginalet ;)
-
300 gram smör
2 dl florsocker
6½ dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
ca 75 g choklad (går även att ta mer&mindre)
-
Hacka chokladet grovt. Rör sedan smör och florsocker poröst. Tillsätt mjölet och vaniljsockret och sist chokladen. Dela degen i två delar och forma två rullar, låt stå i kylen i ca en timme. Kan även stå under natten. Och skiva sedan och lägg på plåt och in i ugnen på 200 grader i 8-10 minuter.
den ena plåten blev lite bränd och den andra plåten blir inne lite för kort tid. haha ^^

Kladdkaka!

Fick önskemål om att lägga ut mitt godaste recept på kladdkaka.. Faktum är att jag inte gillar kladdkaka alls, så jag har som inget favoritrecept. Förut älskade jag kladdkaka men har nu lessnat på det.
Dock så gjorde jag en för någon månad sedan och den vart faktiskt riktigt god! :) Så här kommer receptet på den iallafall!
-
Seg kladdkaka, med kolasmak.(tyckte de inte smakade så mycket kola)
-
2 ägg
3 dl socker
2 ½ tsk vaniljsocker
4 msk kakaopulver
½ tsk salt (knappt)
1 ½ dl vetemjöl
100 g smält smör
-
Jag brukar i stort sätt bara slänga ihop alla ingridienser och sen röra om. Men börja med att vispa ägg och socker pösigt, blanda i mjöl, salt, kakao, vaniljsocker och till sist smöret och rör sedan om med sked. Smöra en form noga och bröa om du vill och sätt sedan in i ugnen på 175 grader i ca 30-40 minuter.
Ät ;)

Hallon mousse tårta!

Igår testade jag på att göra Hallon Mousse Tårta. Den var rätt okej men tog tid att göra.. Den har tre lager "på sig" Men jag tycker iallafall den var värd att göra.

1:a lagret;
100 g smör
2½ dl socker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
3msk kakao
3tsk vaniljsocker
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt sedan smält smör, mjöl, kakao och vaniljsockret.
Grädda i en form med löstagbar kant i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter.
Låt svalna..


2:a lagret;
1 paket vaniljvisp
1 dubbeldaim
Vispa vaniljvisp fluffigt och blanda ner den krossade daimen, häll över detta på 1,a lagret och frys sedan in den. Ca 1-2 timmar.

3,de lagret:
½ dl socker
2 äggulor
5dl bär
2dl grädde
Blanda socker och äggula, mixa sedan hallonen och blanda ihop detta. Vispa grädden och rör ner till en rosa smet. Häll detta över den redan frusna kakan och ställ in i frysen igen i ca 2 timmar.
Ta upp kakan ca 20 minuter innan du äter den.




4/5

Kolapaj med hallon!

Ingridienser:
125 g smält margarin
1 dl socker
½ tsk bakpulver
3 dl mjöl
1 burk kondenserad mjölk
hallon så mycket man vill ha
-
-
Rör ihop smöret, sockret, bakpulvret och mjölet och tryck sedan ut den i en form. Häll sedan ut den kondenserade mjölken.
Grädda sedan pajen i den nedre delen av ugnen i 175 grader ca 30-45 minuter. Låt svalna och sprid över hallon. Ät med vispad grädde! ;D
Den kondenserade mjölken blir brun efter bara några minuter, så ni har inte bränt den direkt iallafall. Jag hade min i i ca 35 minuter och den blev lite bränd. Sedan bror det också på ugnar osv.
3/5

Cheesecake!

Sen uppdatering så nu kommer det två recept på en gång!
Ingridienser;
200 g philadelphiaost (1 förpackning)
3 äggulor
1½ dl socker
1 msk vaniljsocker
3 äggvitor
3 dl grädde
½-1 förpackning Digestivekex
3 msk halvsmält smör
-
-
Krossa digestivekexen mycket och tillsätt sedan smör. Tryck ut "degen" i en form med avtagbara kanter.
Separera äggvitor från äggulor och ha upp i varsin bunke, blanda sedan äggulor med philadelphian, sockret och vanlijsockret.
Vispa grädden ganska hårt och vänd ner i ostsmeten.
Vispa sedan äggvitorna till ett fast skum, (så man kan he bunken upp och ner utan att det far ut) Kom ihåg att ha rena vispar innan du vispar äggvitorna!!!
Och tillsätt sedan äggvitan i smeten försiktigt med en sked.
Häll upp i formen och låt sedan vara i frysen i 3-4 timmar. Dvs tills smeten är hård. ät sedan!
5 / 5!
RSS 2.0